Alles over littekentherapie
Wat is littekentherapie?
Tijdens littekentherapie maken wij gebruik van twee methodes. Litteken massage en littekentaping. Deze twee therapieën kunnen toegepast worden op verschillende soorten littekens. De meest voorkomende littekens zijn atrofische littekens en hypertrofische littekens.
Litteken massage
Litteken massage houd in dat het litteken door middel van speciale grepen wordt gemasseerd. Bij een atrofisch litteken zorgt dit ervoor dat het litteken en het weefsel er omheen zo goed mogelijk doorbloed wordt. Als er een goede doorbloeding ontstaat wordt het litteken steviger en het verschil in niveau met de huid neemt af.
Bij een hypertrofisch litteken is het van belang dat de behandeling al een aantal weken na het ontstaan van het litteken gestart wordt. Litteken massage zorgt ervoor dat het litteken versoepeld en dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn afneemt.
Littekentaping
Als ondersteuning van de littekenmassage kan er gekozen worden voor litteken taping. Dit mag alleen toegepast worden wanneer een de wond 6 weken gesloten is. Littekentaping wordt in gezet om het litteken te versoepelen, het kan namelijk zo zijn dat het litteken verkleefd is, vast zit aan boten, pezen, spieren of aan de onderliggende huidlagen.
Nazorg behandeling
De volgende behandelmethodes kunnen gebruikt worden:
Veel gestelde vragen
Hier behandelen wij de vragen die veel gesteld worden over littekentherapie.
Wordt mijn behandeling vergoed?
Littekentherapie valt onder de vergoeding als u aanvullend verzekerd. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden littekentherapie, kijk daarom bij uw polisvoorwaarden of littekentherapie onder de vergoeding valt. De hoeveelheid vergoeding en de eisen van de vergoeding zijn per zorgverzekeraar verschillend.
Heb ik een verwijsbrief nodig?
Derma Essentials is direct toegankelijk, dit houd in dat u zelf een afspraak kan maken zonder dat u daarvoor een verwijsbrief nodig heeft. Om in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding is het soms noodzakelijk om een verwijsbrief van de arts te hebben. Raadpleeg daarom altijd even uw polisvoorwaarden om te kijken welken eisen uw zorgverzekeraar stelt.
Als ik littekenpleisters nodig heb, hoe kom ik hier aan?
Littekenpleisters gaan op recept van de arts. Een huidtherapeut mag geen recepten uitschrijven, ga daarom langs bij uw huisarts voor het vragen van een recept als dit aangegeven wordt door uw huidtherapeut.