Alles over de diabetische voet

Wat is een diabetische voet?

De voeten van diabetespatiënten – mensen met suikerziekte – kunnen extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is.

Medische aspecten

Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor een verhoogde kans op schimmelinfecties. U hebt zelfs tweeënhalf keer zoveel kans een schimmelinfectie op te lopen als iemand zonder diabetes.

Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen.

Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten.

Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Wat u moet weten

Vergoeding

Ik werk samen met zorgverzekeraars waardoor u als patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar of dit het geval is.

Na de behandeling

Maak uw voeten dagelijks schoon met lauwwarm water en droog deze vervolgens deppend af met een schone handdoek. Maak geen gebruik van een voetbad! De huid wordt te week en de voeten worden daardoor kwetsbaarder.

De volgende behandelmethodes kunnen gebruikt worden:

Vilttechniek

Nagelbeugeltechniek

Geïnteresseerd? Maak nu een afspraak!

Fijn om te horen dat u interesse heeft in een behandelplan. Laten we samen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte van al mijn tips & tricks op onze socials